Kategorie: Novinky

Vína 2010

vydáno: 13.6.2011

Vína 2010Tento ročník si budeme dlouho pamatovat, tak silný tlak padlí a peronospory nepamatujeme. Ani v srpnu a v září nepřišlo lepší počasí a hrozny plnně nedozrály. Po změření obsahu kyselin (>10g/l) jsme měli na vybranou: buď kyseliny odstranit chemicky (podvojné odkyselení), nebo je nechat ležet na jemných kalech. Vína byla málo sířena, tak bylo možné očekávat malolaktické odbourání.

Tento ročník si budeme dlouho pamatovat, tak silný tlak padlí a peronospory nepamatujeme. Ani v srpnu a v září nepřišlo lepší počasí a hrozny plnně nedozrály. Po změření obsahu kyselin (>10g/l) jsme měli na vybranou: buď kyseliny odstranit chemicky (podvojné odkyselení), nebo je nechat ležet na jemných kalech. Vína byla málo sířena, tak bylo možné očekávat malolaktické odbourání.

Proto byla vína (MT, Tč a VČR) do dubna 2011 jednou týdně batonážována (kaly ze dna rozvířena mícháním dřevěnou tyčkou). Získaná vína jsou jemná a mají podobný projev jako sur lie. V květnu jsme provedli stočení z kalů a nechali vína zrát ve skleněných demijonech. Výsledek je poměrně dobrý, vína mají sice vyšší kyseliny, ale došlo k jejich harmonizaci.Vína jsou ale méně stabilní a byla přisířena (25 mg/l) před lahvováním, což neděláme s láskou, ale nebyla jiná možnost.

Müller Thurgau 2010

Trať Pod Třešnovkou, zemské víno, cukernatost při sklizni 20 °ČNM, macerováno na rmutu 18 h, odkaleno 24  h, spontánní fermentace, batonáž na autochtonich kvasnicích 7 měsíců, sířeno při lahvování na ca 25 mg SO2/l

 

Veltlínské červené ranné 2010

Trať Na vinici, zemské víno, cukernatost při sklizni 20.5 °ČNM, odkaleno 24 h, spontánní fermentace, batonáž na jemných autochtonich kvasnicích 6 měsíců, sířeno při lahvování na ca 25 mg SO2/l

 

Svatovařinecké rosé 2010

Trať Pod Třešnovkou, zemské víno, cukernatost při sklizni 21 °ČNM, macerováno na rmutu 6 h, batonáž na jemných autochtonich kvasnicích 6 měsíců, sířeno při lahvování na ca 25 mg SO2/l

Komentáře rss


Nebyly přidány žádné komentáře.