Kategorie: Novinky

Ročník 2012

vydáno: 2.2.2013

Ročník 2012Konečně snad přijde normální rok, říkali jsme si s místními vinaři. Po katastrofách, jako plísně. špatné počasí na podzim, jarní mrazy, nás snad nic dalšího nečeká. Ale jeden z nás (sám si jistě vzpomene) říkal. No snad ještě ty kroupy, ty dlouho nebyly…

Ročník začal dobře, časné mrazy nenastaly, a i kdyby přišly, měl jsem na ně nachystané hranice sena pro zakouření vinice. Ale v noci z 18. na 19. května jsem na vinici samozřejmě nebyl a zase přišel mráz!. Rtuť se zastavila na +0,5 °C a jen místně byly nižší výhony mrazem poškozené, to bylo o fous. Pro Moravu, hlavně pro špatné polohy, to dopadlo zle. Jako v Čechách v r. 2011. Jinak počasí bylo příznivé, nebyl výrazný tlak plísní, jen bylo velmi dlouhé suché období, přelom června-července. Pod třešňovkou nám usychaly výhony na Tč, který je na opukové skále a musel jsem zapnout zavlažování.

Během naší zahraniční dovolené došlo na prorocká slova o kroupách. Silná bouřka poškodila hlavně Tč, který byl odlistěn v zoně hroznů, Sv, které mělo zakryté hrozny sítěmi proti ptákům, dopadlo dobře. Na ostaních vinicích něco mezi tím. Vrátili jsme se až 5 dní po krupobití a nedalo se již nic dělat. Následovalo ca 14 dní bez velkých srážek, hrozny zaschly a plíseň se do nich nepustila. Vinobrani bylo bohaté a mohlo být ještě bohatší nebýt najezdů divokých prasat, které nejen žrala naše hrozny, ale zlámala nám i mnoho keřů. Je to marný boj a místní myslivecké združení je na vině. Pro velkou úrodu jsme museli nakoupit nerezové tanky a použité barikové sudy. Poprvé jsme kvasili v prostoru garáže, která je těsně pod vinicí Na jámě. To se velmi osvědčilo, motoliny jsme jednoduše vraceli do vinice. Jen díky vyšší teplotě než je ve sklepě, jsem museli řešit chlazení kvasu. Po prvém stočení jsme mladé víno převezli do sklepa, kde se nadějně vyvíjí, uvidíme v květnu…

 

Müller Thurgau 2012

Pod Třešnovkou a Na jámě, mladé víno, ruční sklizeň, cukernatost při sklizni 21 °ČNM, macerováno na rmutu 24 hodin, po lisování 14 dní spontánně kvašeno. Nyní v nerezovém tanku, nesířeno.

 

Veltlínské červené ranné 2012

Na vinici, mladé víno, ruční sklizeň, cukernatost při sklizni 20 °ČNM, macerováno na rmutu 24 hodin, po lisování 14 dní spontánně kvašeno. Nyní v nerezovém tanku, nesířeno.

 

Tramín červený 2012

Pod Třešnovkou, mladé víno, cukernatost při sklizni 22.5 °ČNM, odstopkováno a pomleto, 14 h. macerováno. Po vylisování hrubě odkaleno, spontánně a velmi pomalu kvasilo, nyní po druhé stočce v demijonech, nesířeno.

 

Svatovařinecké 2012

Pod Třešnovkou, mladé víno, cukernatost při sklizni 20.5 °ČNM, odstopkováno a pomleto, macerováno/spontánně kvašeno na rmutu 7 dnů s ručním potápěním matolínového klobouku (3 x denně), po lisování dokvašeno 7 dnů. Nyní v použitém 225 l barikovém sudu (TONNELLERIE RADOUX), nesířeno

 

Pinot noir 2012

Hrozny zakoupené z Ovčár (Slaný), ověřená cukernatost 23.5 °ČNM. Odstopkováno a pomleto, čtyři dny studená macerace, pak 7 dnů macerováno/spontánně kvašeno na rmutu s ručním potápěním matolínového klobouku (3 x denně), po oddělení samotoku, který byl zpracován zvlašť rmut lisován na pneumatickém lisu do 2 atm. Dokvašeno 14 dnů. Nyní v použitých 225 l barikový sudech (TONNELLERIE RADOUX a Sequin Moreau).

Komentáře rss


Nebyly přidány žádné komentáře.