Kategorie: Novinky

Ročník 2011

vydáno: 2.2.2013

Ročník 2011Ročník 2011 začínal nad očekávání dobře, jarní teploty prudce letěly nahoru a pomalu jsme nezvládali vyvázat větší plochu vinice Na jamě (díky Frede a Fanny!!). Začátkem května měly výhony už ca 20 cm, nádherný pocit po předchozím špatném roce! Ale nic se nesmí přechválit.

Ročník 2011 začínal nad očekávání dobře, jarní teploty prudce letěly nahoru a pomalu jsme nezvládali vyvázat větší plochu vinice Na jamě (díky Frede a Fanny!!). Začátkem května měly výhony už ca 20 cm, nádherný pocit po předchozím špatném roce! Ale nic se nesmí přechválit, tři pětky vše změnily. Pátého.května přišel 5 stupňový mráz, ráno vyšlo slunce a vše spálilo. Na víkend na nás čekala tabáková plantáž. Ostatní vinaři na tom byli stejně, 95-100%-ní škody. Jaké štěstí: Stejně dopadly i další čeští vinaři. Jen Zdeněk Vybíral (Vinařství Sv. Tomáše), který má vinice na druhém břehu řeky v Malých Žernosekách, měl minimální ztráty. Na Moravě nebyl mráz tak silný a nakonec to pro ně byl výborný ročník.

Celkově byla mezi vinaři nálada velmi špatná a nakonec bylo odvolané i Žernosecké vinobraní. Místo něho se konala jen menší akce nazvaná poněkud úsměvně ¨Tryzna¨. Zrušení vinobraní se nelíbilo Daliboru Mikulenkovi, který na protest vyházel vylisované matoliny před obecní úřad. ¨Ať viděj, že hrozny jsou…¨. Ráno do prázdna… Ale víno se tak rychle nevzdává a většina keřů obrazila ze záložnich oček. Jen se vše o 2-3 týdny zpozdilo a úroda bylo ca 20-40%. Nakonec byla sklizeň lepší než v roce 2010, velmi dlouhý slunečný podzim vše zachránil. Děkujeme rodině a kamarádům za pomoc se sklizní.

Dobrá fenolická zralost, cukernatost na hranici 21°ČNM. Nechali jsme mošt delší dobu na slupkách, aby vína byla plnější. S výsledky jsme spokojeni.

 

Müller Thurgau 2011

Trať Na jámě, suché zemské víno, ruční sklizeň, cukernatost při sklizni 20.0°ČNM, macerováno na rmutu 15 h, odkaleno 24  h, spontánní fermentace, na jemných kvasnicích 6 měsíců,

Anal. Hodnoty: SO2 aktivní/celkový: 23/110 mg/l, Alkohol (Vol%) 11.5, celkové titr. kyseliny: 4.5 g/l, red. Látky (cukry): 0,5 g/l

Cena 120 Kč. 0,75 l

 

Veltlínské červené ranné 2011

Trať Na vinici, suché zemské víno, ruční sklizeň, cukernatost při sklizni 20.5 °ČNM, macerováno na rmutu 15 h, odkaleno 24  h, spontánní fermentace.

Anal. Hodnoty: SO2 aktivní/celkový: 10/53 mg/l, Alkohol (Vol%) 11.8, celkové titr. kyseliny: 5.0 g/l, red. Látky (cukry): 1 g/l

Cena 120 Kč. 0,75 l

 

Tramín červený 2011

Trať Pod Třešnovkou, suché zemské víno, ruční sklizeň, cukernatost při sklizni 21.5 °ČNM, macerováno na rmutu 15 h, spontánní fermentace.

Anal. Hodnoty: SO2 aktivní/celkový: 32/122 mg/l, Alkohol (Vol%) 12,2, celkové titr. kyseliny: 5 g/l, red. Látky (cukry): 0,5 g/l

0,75 l Cena 130 Kč.

 

Svatovařinecké rosé 2011

Pod Třešnovkou, suché zemské víno, ruční sklizeň, cukernatost při sklizni 21 °ČNM, macerováno na rmutu 6 h, spontánní fermentace.

Anal. Hodnoty: SO2 aktivní/celkový: 47/117 mg/l, Alkohol (Vol%) 10.4, celkové titr. kyseliny: 7.9 g/l, red. Látky (cukry): 0,0 g/l

Cena 120 Kč. 0,75 l

Komentáře rss


Nebyly přidány žádné komentáře.